Zalety spółek z o.o.

Spółka z oo to najczęściej wybierana spółka z pośród spółek handlowych. Jest to spółka kapitałowa, która może być utworzona w dowolnym celu. Najczęstszym jednak powodem wybierania właśnie jej jest fakt, że jest to spółka, która posiada osobowość prawną, a za jej zobowiązania odpowiedzialna jest ona sam, a niej jej wspólnicy. Majątek spółki jest zupełnie oddzielny od naszego majątku. Dlatego też przyciąga ona wiele osób, które z przyjemnością ją zakładają.

Zalety spółek z o.o.

Kapitał zakładowy spółki jest stały i nie musi być duży. Jego dolna granica to 5 tysięcy zł. Założenie więc takiej spółki nie wymaga dużych nakładów finansowych, jak jest to przy innych spółkach.

Popularność tego rodzaju spółki jest też związana z tym, że można ją rejestrować na dwa sposoby. Można zrobić to przez internet jak i w sposób tradycyjny. Przyciąga to wielu przedsiębiorczych osób, które nie koniecznie chcą chodzić po wielu urzędach i wypełniać kolejne druki. Wolą zrobić to online, oszczędzają przy tym czas.

Spółki z oo mogą być prowadzone przez jedną osobę, nie wymagają wspólników, jeśli tego nie chcemy. W każdej chwili z naszej spółki możemy wspólnika wyłączyć jak i dodać kolejnego, który pomoże nam w pokryciu potrzebnego kapitału zakładowego. Spółka z oo nadaje się zarówno do prowadzenia małej firmy, jak i ogromnego przedsiębiorstwa. Nadaje się do prowadzenia praktycznie każdej działalności gospodarczej.

Spółka z oo na terenie Polski może być założona przez obcokrajowców, którzy twierdzą, że jest  to u nas bardziej opłacalne niż u nich.

Spółki z oo to spółki, które naprawdę warto zakładać lub kupować. Jest bowiem taka możliwość. Zarówno założenie jak i kupno jest dla nas bardzo korzystne.