Zakładanie spółki z oo
Założenie spółki z o.o.
Zakładanie spółki z o.o.

Spółka z oo to jedna z najpopularniejszych spółek na rynku. Wybiera ją wielu Polaków, a to ze względu na to, że posiada liczne zalety, które czynią ją lepszą od innych.

Zakładanie spółki z oo nie jest łatwe. Wymaga ogromnego zaangażowania, poświęcenia dużej ilości czasu oraz wypełnienia wielu niezbędnych dokumentów.

Wiele osób – ze względu na to, że sam proces rejestracji spółki z oo jest trudny – nie decyduje się na jej założenie. Ale jest inne wyjście, zakup gotowej spółki z oo. Jest to o wiele łatwiejsze i szybsze, ale nie zawsze bezpieczne.

Zakładanie spółki z oo polega przede wszystkim na złożeniu potrzebnych dokumentów  w Krajowym Rejestrze Sądowym ( KRS ). Przed tym jednak trzeba zawrzeć – w formie aktu notarialnego – umowę spółki. Określa ona siedzibę spółki, wielkość kapitału zakładowego, oraz wielkość udziałów każdego ze wspólników.

Kolejnym krokiem jest właśnie udanie się do KRS i złożenie w nim wniosku o wpis do REGON, zgłoszenie płatnika ZUS oraz zgłoszenie identyfikacyjne. Należy także dołączyć umowę spółki.

Rejestrację należy następnie zgłosić do urzędu rejestrowego i tam złożyć umowę spółki z oo, dowody uiszczenia opłat sądowych, oraz o wniesieniu potrzebnego kapitału zakładowego.

Założenie spółki z oo nie jest łatwe. Wymaga od nas wiele poświęcenia, jeśli jednak pragniemy posiadać własną firmę – to warto.