Zakładanie spółki z oo przez internet

Założenie spółki z oo nie jest łatwe i wymaga czyjejś pomocy, ponieważ należy wypełnić wiele dokumentów, które nie są w uzupełnianiu proste. Ale teraz można spółkę z oo zakładać przez internet i jest to o wiele prostsze niż w robienie tego w sposób tradycyjny. Nie zajmuje to tak wiele czasu i nie trzeba nawet wychodzić z domu.

Aby założyć spółkę z oo online należy skorzystać ze specjalnego wzorca umowy. Jego formularz znajduje się na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości.

zakładanie spółki przez internet

Aby spółka z oo została zarejestrowana należy na początku założyć konto w systemie teleinformatycznym, a następnie podać wszystkie swoje dane oraz złożyć podpis elektroniczny. Następnie należy wypełnić odpowiedni formularz i ponownie złożyć elektronicznie podpis. Trzeba także podać nazwiska wspólników, oraz wypełnić oświadczenia, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały w całości wniesione. Na sam koniec musimy wypełnić wniosek o rejestrację spółki z oo i już ostatni raz złożyć podpis elektroniczny.

W terminie do siedmiu dni od wpisu spółki do rejestru należy znieść wkłady na pokrycie kapitału zakładowego.

Jeśli postanowimy, że naszą spółkę chcemy rejestrować przez internet, to pamiętajmy o tym, że nie wymaga ona aktu notarialnego, a to znacznie ułatwia całą procedurę.

Zakładanie spółki z oo przez internet jest bardzo proste, warto właśnie tak spółkę założyć.