Zakładanie spółki z o.o. – o tym trzeba pamiętać!

Spółka z o.o. jest najlepszą formą prowadzenia założenie spółkidziałalności gospodarczej, zwłaszcza dla początkujących przedsiębiorców. Zakładają jednak tą formę spółki trzeba pamiętać o kilku sprawach.

Pierwszą ważną rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę zakładając spółkę z o.o. jest umowa. Jej forma nie jest bardzo uregulowana, co daje możliwość wprowadzania pewnych dodatkowych zapisów przez wspólników. Możliwość ta jest bardzo przychylna, jednak nie dotyczy tych przedsiębiorców, którzy zdecydowali się rejestrację online. Oni muszą skorzystać z gotowego wzoru umowy.

Otwierając spółkę z o.o. należy pamiętać o wniesieniu całości kapitału zakładowego, jeszcze przed dokonaniem rejestracji w KRS. Z zebraniem kapitału poczekać mogą natomiast spółki rejestrowane przez Internet. W takim przypadku mogą to zrobić w terminie do 7 dni od rejestracji w KRS.

Rejestracja w KRS nie jest za darmo. Z tego też trzeba zdać sobie sprawę. Aby zarejestrować spółkę w Rejestrze Przedsiębiorstw oraz zgłosić w Monitorze Sądowym i Gospodarczym należy uiścić około 600 złotych w KRS. Nieco mniejsze opłaty czekają na tych, którzy zdecydują zarejestrować spółkę z o.o. przez Internet.