Wady gotowej spółki

Oprócz wielu korzyści, którymi cechuje się gotowa spółka, powinniśmy również wiedzieć, że jednostka posiada wady m.in.:

• niepewność transakcji – na rynku istnieje mnóstwo ofert sprzedawców gotowych spółek. Decydując się na kupno gotowej spółki, należy być bardzo ostrożnym, ponieważ łatwo jest dać się oszukać. Niektóre firmy oferują sprzedaż podmiotów, które skupują z rynku, a następnie odsprzedają je jako czyste podmioty. W takim przypadku nie mamy pewności, czy pierwotny właściciel nie zataił jakiś informacji. Niebezpieczne jest zatem kupno gotowej spółki z niesprawdzonego źródła.
  • konieczność dokonania zmian – niestety nie ma możliwości wyeliminowania wszystkich spraw formalnych. Konieczne będzie wprowadzenie pewnych zmian w KRS. Zmiany mogą dotyczyć nazwy spółki, rodzaju PKD, kwestii dotyczących wspólników spółki. Dokonanie zmian trwa od kilku dni do dwóch tygodni, bowiem tyle czas ma sąd na rozpatrzenie wniosku. Nowy zarząd może jednak reprezentować spółkę już od momentu zakupu udziałów i podpisania protokołu z nadzwyczajnego zgromadzenia wspólników w celu jego powołania.

Wady można jednak zniwelować, kupując spółkę ze sprawdzonego źródła. Jak uniknąć problemu?

• kupując ze sprawdzonego źródła
  • sprawdzając historię poprzez odpis spółki z KRS