Umowa w spółce z o.o.

Spółka z o.o. ma wiele zalet. Zalicza się do nich między innymi ograniczoną odpowiedzialność majątkową wspólników oraz stosunkowo niskie koszty założenie, w porównaniu do innych spółek (również ograniczających odpowiedzialność majątkową). Zaletą spółki z o.o. jest możliwość w miarę dowolnego formułowania umowy spółki. Wspólnicy mogą w niej zapisać dodatkowe zasady, związane z jej funkcjonowaniem czy prawami wspólników.  umowa spółki z o.o.

W umowie spółki nie może jednak zabraknąć najważniejszych elementów. Przepisy stanowią, że dobrze sporządzona umowa spółki z o.o. musi zawierać dane, takie jak: firma spółki (nazwa), siedziba, podmiot działalności, wysokość wnoszonego kapitału początkowego (nie mniejszy niż 5 000 złotych), liczba wraz z wartością posiadanych udziałów oraz jeżeli został określony to czas trwania spółki.

Sporządzając umowę spółki z o.o. nie można zapomnieć, że musi ona mieć formę aktu notarialnego. Dlatego wizyta u notariusza jest koniecznością podczas zakładania spółki z o.o. w sposób tradycyjny. Jeżeli przedsiębiorcy zdecydują się na rejestrację online, nie będą musieli się do niego udawać, lecz nie będą mogli także dowolnie formułować umowy spółki – trzeba skorzystać z gotowego wzoru umowy.

Zobacz także: ETAPY ZAKŁADANIA SPÓŁKI Z O.O.