Sprzedaż spółek akcyjnych

Przypomnienie – czym są gotowe spółki?

Spółka akcyjna to spółka kapitałowa, kumulująca kapitał wielu osób lub firm.
Jest to idealna forma prowadzenia działalności gospodarczej dla średnich i dużych firm. Decydując się otworzyć biznes w postaci spółki akcyjnej, warto rozważyć nabycie już gotowego podmiotu gospodarczego.

Po pierwsze tym sposobem uda się nam zaoszczędzić sporo czasu, który musielibyśmy spędzić w urzędach. Gotowa spółka akcyjna jest już zarejestrowana we wszystkich niezbędnych instytucjach, co potwierdzają numery w tym NIP, REGON, KRS, VAT, VAT-EU, którymi dysponują. Dodatkowo nabywając taki podmiot, możesz dokonać wyboru odnośnie czasu jej istnienia na rynku. Dostępne są spółki zupełnie nowe, a także stażowe, czyli zarejestrowane na rynku kilka lat wstecz.
Jednostki stażowe posiadają większe zdolności kredytowe, leasingowe, ale także większe szanse na pozyskanie dotacji unijnych i innych form dofinansowań.

Zakup spółki akcyjnej trwa zaledwie jeden dzień
Jedynym obowiązkiem nabywcy, jest regulacja odpowiedniej opłaty oraz podpisanie umowy spółki w postaci aktu notarialnego u notariusza.