Spółka ze stażem – co to takiego?

Przedsiębiorcy częściej kupują spółki, niż je zakładają. Jest to bowiem o wiele prostsze rozwiązanie i nie wymaga tyle pracy. Gotowe spółki z o.o. są na rynku wszechobecne. Gorzej jednak ze spółkami, które posiadają staż. Ich nadal nie jest dużo.

Spółka ze stażem, to nic innego jak spółka, która już od jakiegoś czasu na rynku istnieje. Nie koniecznie jednak prowadzi jakąś działalność. Istnieją także spółki czyste, czyli takie, które nie prowadziły jeszcze żadnej działalności na rynku. I to właśnie je najlepiej wybierać, ponieważ wtedy mamy pewność, że nie posiadają długów, a ich zakup jest bezpieczny.

spółka ze stażem

Po co nam spółka ze stażem?

• Kredyt

Spółka, która posiada staż ma większe szanse na otrzymanie kredytu. Banki chętnie udzielają pożyczek podmiotom, które prowadzą działalność i nie posiadają zadłużeń. Jeśli będziemy potrzebowali pieniędzy na rozwój firmy, to będziemy mieli szanse je otrzymać.

• Dotacja

Spółki stażowe są też bardzo przydatne podczas pozyskiwania dotacji unijnych, ponieważ często warunkiem ich otrzymania jest firma działająca już na rynku. Jeśli kupimy spółkę ze stażem, to łatwiej będzie pozyskać dofinansowanie.

Na co uważać kupując spółki ze stażem?

Kupując spółki ze stażem wybierajmy raczej te czyste, czyli takie, które na rynku już istnieją, ale nie prowadziły jeszcze działalności. Są one bowiem o wiele bardziej bezpieczne. Nie narażamy się na to, że spółka posiadać będzie długi, które my musielibyśmy spłacić.