Spółka z o.o. czy jednoosobowa działalność gospodarcza?

sp. z o.o.

Własna firma i samodzielne jej prowadzenie – jak jest to możliwe? Otóż prowadzenie w taki sposób własnej działalności, jest dopuszczalne w trzech formach. Pierwszą z nich i najpopularniejszą stanowi jednoosobowe przedsiębiorstwo. Firma w tej formie rejestrowana jest w CEIDG. Jej prowadzenie jest stosunkowo proste, nie trzeba prowadzić pełnej księgowości, lecz przedsiębiorcy odpowiadają całym swoim majątkiem za zobowiązania.

Kolejne dwie możliwości stwarzają: spółka z o.o. oraz akcyjna czyli spółki kapitałowe spółki handlowe. Do zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej zdecydowanie częściej wybierana jest spółka z o.o. , ze względu na mniejsze koszty założenia. Bowiem do utworzenia spółki akcyjnej potrzeba aż 100 000 złotych, co dla jednej osoby jest rzadko kiedy możliwe.

Czy wybrać spółkę z o.o. czy jednoosobową działalność gospodarczą? Trudny wybór, który powinien zostać poparty analizą poszczególnych form oraz dopasowaniem ich do specyfiki firmy. Decyzja ta powinna zostać podjęta w oparciu o indywidualną analizę. Na ogół jednoosobowe przedsiębiorstwo zakładają mniejsi przedsiębiorcy, które po pewnym czasie ulegają przekształceniu w spółki. Natomiast spółkę z o.o. bardzo często decydują się założyć przedsiębiorcy prowadzący bardziej ryzykowny i większy biznes.

Chcesz założyć jednoosobowe przedsiębiorstwo – skontaktuj się z nami – pomożemy!

Chcesz założyć lub kupić spółkę z o.o. – napisz do nas – umożliwimy Ci to!