Spółka stażowa – czy się opłaca?

Zakup gotowej spółki jest wygodniejszym sposobem nabycia własnej działalności gospodarczej. Każdy przedsiębiorca, który decyduje się na zakup swojej spółki ma do wyboru:

• * nowe spółki,
  • * spółki stażowe.

Spółka stażowa jest to podmiot, który został zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym, posiada komplet dokumentów oraz wszystkie numery: NIP, REGON, KRS, VAT. Umożliwia rozpoczęcie działalności w bardzo szybkim czasie. Sprzedawać swoje produkty można zacząć od razu po podpisaniu umowy.
Spółka stażowa w odróżnieniu od nowej, posiada już historię gospodarczą. Taki zakup może okazać się ryzykowny i dlatego nie warto tego robić u nie sprawdzonej firmy. W późniejszym czasie może się okazać, że dany podmiot ma długi do spłaty, bądź inne zobowiązania z których się wcześniej nie wywiązał. Należy wtedy przeanalizować całą jego historię. Jest to możliwe w KRS i warto z tego skorzystać. Dodatkowym zabezpieczeniem jest notarialne poświadczenie o braku zobowiązań wobec wierzycieli. Mamy wtedy pewność, że nie będziemy musieli spłacać żadnych długów.

Dlaczego spółki ze stażem są chętnie wybierane mimo takiego ryzyka zakupu?

Najważniejszą przyczyną jest to, że spółki ze stażem wzbudzają większe zaufanie wśród instytucji, które udzielają wsparcia finansowego. Dzięki nim łatwiej jest otrzymać kredyt, bądź dotację. Dodatkowo większe zaufanie wzbudza także wśród kontrahentów oraz potencjalnych inwestorów.