Składki ZUS w jednoosobowej spółce z o.o.

Posiadając jednoosobową spółkę z o.o. jesteś zobowiązany płacić składki ZUS. Dzieje się tak dlatego, że posiadanie statusu jednoosobowego wspólnika takiej spółki jest tytułem dla odprowadzania składek, tych na ubezpieczenia zdrowotne jak i społeczne.

Czy można uniknąć płacenia składek ZUS?

Składek ZUS można oczywiście uniknąć. Konieczne jest od tego wprowadzenie drugiego wspólnika do spółki. Według prawa nie ma w takim przypadku obowiązku płacenia żadnych składek do ZUS. Warto więc znaleźć osobę, która będzie naszym wspólnikiem i będzie pomagała nam przy okazji w prowadzeniu przedsiębiorstwa. Pamiętaj jednak, że powinna być to osoba, do której masz pełne zaufanie. Dlatego przed jej wyborem dokładnie się zastanów.

Jeśli nie chcesz mieć problemów i nie masz zamiaru płacić składek ZUS, to po prostu nie zakładaj jednoosobowej spółki, ale od razu zdecyduj się na wspólnika i zarejestruj z nim spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością.