Rejestracja spółki online

Przeprowadzanie procesu rejestracji spółek w naszym kraju od zawsze było uciążliwe i czasochłonne, wiązało się z koniecznością kompletowania dokumentacji, wypełniania wniosków, tworzenia formularzy i przedkładania ich w odpowiednich instytucjach. Wszystko zmieniło się jednak, gdy w 2012 roku wprowadzono możliwość zakładania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością przez Internet.

Jest to opcja, która pozwala rozpocząć prowadzenie własnej firmy w zasadzie bez wychodzenia z domu, w bardzo krótkim czasie – w zaledwie dobę. Wykorzystuje się do tego celu specjalny system S24, stworzony i udostępniany przez Ministerstwo Sprawiedliwości.

Rejestrację przeprowadza się w kilku krokach, należy:
1. Zapoznać się z rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości dotyczącym zakładania firmy w tym systemie.
2. Założyć konto w systemie udostępnianym na oficjalnej stronie MS.
Założenie konta wymaga uzupełniania formularza danych podstawowymi informacjami znajdującymi się na dowodzie osobistym.
3. Dokonać właściwej rejestracji.
Nie ma konieczności sporządzania całej umowy, można do tego celu wykorzystać przygotowany wzór umowy i uzupełnić go o własne dane. Sporządzone dokumenty należy zatwierdzić elektronicznym podpisem.
4. Wysłać wniosek.
Należy dołączyć do niego listę wspólników oraz ich oświadczenie dotyczące wniesienia wkładów na rzecz kapitału zakładowego. Po dopełnieniu wszelkich formalności należy czekać na nadesłanie nam odpowiedzi, którą otrzymamy do 24 godzin od momentu wysłania dokumentów.

Od roku 2015 oprócz spółki z o.o. możemy za pośrednictwem Internetu zakładać także spółki jawne i komandytowe.