Pułapki na początku prowadzenia działalności

Prowadzenie własnej działalności nie jest łatwe. Na osobę, która zdecydowała się na otworzenie jej czyha kilka zasadzek.

Biurokracja jest pierwszą z pułapek, jakie czekają na nowego przedsiębiorcę, który chce dokonać rejestracji swojej działalności gospodarczej. Czekanie w urzędach lub na linii telefonicznej bywa bardzo uciążliwe. Zostało wprowadzona zasada „jednego okienka”, jednak i to nie jest w stanie zmniejszyć kolejek. Wyjściem z takiej sytuacji może okazać się możliwość korzystania z elektronicznej formy przesyłania formularzy rejestracyjnych. Jedynym wymaganym warunkiem, aby skorzystać z takiego sposobu jest posiadanie elektronicznego podpisu.

Kolejnym czynnikiem na, który trzeba uważać to firmy, które naciągają na płatne wpisy do bazy danych przedsiębiorstw. Należy pamiętać o tym, że taka rejestracja w bazie CEIDG-1 jest BEZPŁATNA! Jeżeli dostajesz pismo, doczytaj dokładnie wszystkie informacje napisane małym druczkiem. Jeśli nie jesteś pewien czy pochodzi z danej instytucji, skontaktuj się z nią. W końcu chodzi tu o Twoje pieniądze i bezpieczeństwo. Nie ma co ryzykować.

Następną zasadzą mogą okazać się Aniołowie Biznesu. Chociaż nazwa sugeruje nam coś bezpiecznego nie wolno się zwieść. Może być to bardzo niebezpieczne. Gdy brakuje Twojej firmie gotówki, najlepszym krokiem jest staranie się o dotacje z Unii Europejskiej lub Urzędu Pracy. To najlepsze wyjście, gdyż często takie środki są bezzwrotne.

Ostatnią pułapką mogą być przepisy prawne. Często są one niejednoznaczne i niezrozumiałe, dlatego dobrze jest być w kontakcie z księgową, biurem rachunkowym lub prawnikiem.