Przekształcenie jednoosobowej firmy w spółkę z o.o.

Przedsiębiorcy prowadzący jednoosobowe działalności gospodarcze coraz częściej doceniają zalety spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Co ich do tego skłania? Możliwość przeniesienia na spółkę klientów, wszystkich koncesji, obowiązków i uprawnień oraz przeniesienie całej historii ich dotychczasowej działalności.

Niedawno do kodeksu spółek handlowych został wprowadzony zapis o przekształceniu przedsiębiorcy w spółkę kapitałową (spółkę z o.o. lub akcyjną). Osoby, które samodzielnie podejmują się procedury przekształcenia jednoosobowej firmy w spółkę z o.o. często popełniają błędy, które w konsekwencji wydłużają procedurę i zwiększają jej koszty. Dlatego przedsiębiorcom, którzy zamierzają przekształcić jednoosobową działalność gospodarczą w spółkę z o.o. poleca się pomoc prawnika, najlepiej specjalizującego się w tej właśnie procedurze. Pomoże on we wskazaniu pułapek, które czekają w związku z przekształceniem.

Cała procedura przekształcenia jednoosobowej działalności gospodarczej składa się z kilku etapów:
1). Sporządzenie planu przekształcenia.
2). Badanie planu przekształcenia przez biegłego rewidenta.
3). Sporządzenie oświadczenia o przekształceniu oraz aktu założycielskiego.
4). Rejestracja przekształconej spółki.