Polska bezgotówkowa

Jak zwykle nowy rok dał nowe możliwości dla przedsiębiorców. Początek roku 2018 przyniósł inicjatywę, która ma za zadanie usprawnić rozwój, przede wszystkim małym podmiotom gospodarczym. Akcja “Polska bezgotówkowa” polega na umożliwieniu, wszystkim przedsiębiorstwom, obsługi transakcji bezgotówkowych przy pomocy terminali płatniczych.

Przyczyną wprowadzonych udogodnień jest potrzeba wychodzenia na przeciw wymaganiom konsumentów – w dzisiejszych czasach przewagę zyskał plastikowy pieniądz.
Koncepcja powstała przy udziale głównych uczestników rynków finansowych: wydawców kart, agentów rozliczeniowych oraz organizacji płatniczych takich jak: Visa i Mastercard z udziałem Związku Banków Polskich oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii.

Program opiera się na pokryciu kosztów związanych z otrzymaniem i obsługiwaniem płatności bezgotówkowych przez okres 12 miesięcy.

Decydując się na udział w opisanym projekcie, przedsiębiorca i jego działalność mogą wiele zyskać. Główne zalety inicjatywy to zwiększenie obrotów i nowoczesny wizerunek firmy, wzrost lojalności klientów,a przede wszystkim sprawniejsza obsługa klientów.