Ogólne informacje o spółce z oo

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością posiada osobowość prawną. Jest najczęściej występującą i wybieraną spółką, spośród spółek kapitałowych. Zasady jej funkcjonowania uregulowane są w Kodeksie Spółek Handlowych.

Nazwa spółki z oo może być dowolna, sami ją sobie wybieramy. Wymagane jest jednak dodanie dodatkowego oznaczenia, czyli „ spółka z ograniczoną odpowiedzialnością”, „spółka z o.o.”, lub „sp. z o.o.”.

spółka z o.o.

Pierwszą zaletą tego rodzaju spółki jest fakt, iż jest to spółka, która posiada osobowość prawną, co oznacza, że za jej zobowiązania sama ona jest odpowiedzialna, a nie jej wspólnicy. Spółka taka może być prowadzona zarówno przez jedną osobę, jak i posiadać wielu wspólników. Jest to kolejna zaleta, która przyciąga szerokie grono osób.

Jeśli chodzi o umowę spółki z oo, to powinna być ona zawarta w formie aktu notarialnego i zawierać wszystko, czego wymaga na podstawie kodeksu spółek handlowych.

Każdy ze wspólników zobowiązany jest do tego, aby wnieść wkłady na pokrycie kapitału zakładowego. Nie może być on niższy niż 5 000 zł, a udziały poszczególnych wspólników niższe niż 50 zł.

W każdej spółce z oo konieczne jest powołanie zarządu spółki, który składać się ma z jednego lub więcej wspólników, którymi mogą być także cudzoziemcy.

Spółki z oo są ostatnio na rynku bardzo popularne, warto je wybierać i cieszyć się z własnej firmy.