Nowelizacje przepisów ustawy o Kodeksie Spółek Handlowych! – jakie korzyści?

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o aktualnie obowiązujących przepisach skontaktuj się z naszym biurem. Udzielamy porad, wyjaśniamy wszelkie wątpliwe kwestie związane z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz świadczymy usługi takie jak rejestracja lub sprzedaż gotowych spółek.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nowelizacja przepisów zawartych w Kodeksie Spółek Handlowych zaplanowana była na październik. Ta data została jednak przesunięta i na ułatwienia możemy liczyć dopiero od 1 grudnia. Według założeń ma być znacznie prościej i szybciej. A czy tak naprawdę będzie? To się dopiero okaże.

nowelizacja ustawy KSH

Zmiany te mają przynieść przede wszystkim usprawnienie i znaczne przyspieszenie zakładania spółek w trybie jednego okienka. Nie trzeba będzie tak jak dotychczas składać dokumentów w wielu urzędach. Wszystko może zostać wykonane w KRS.

Po wpisie spółki do Krajowego Rejestru Sądowego, sąd prześle dalej wszystkie dane, automatycznie nada numer NIP i roześle do innych urzędów. Wszystkim chcącym założyć własną firmę ułatwi to pracę. Nie trzeba będzie tak jak dotychczas odwiedzać wielu urzędów i załatwiać tak wielu spraw.

Kolejnym usprawnieniem na być zmniejszenie do dziesięciu liczby wpisów przedmiotów działalności spółki w KRS. Trzeba będzie jednak podać dodatkowo wiodącą działalność gospodarczą spółki. Te ułatwienie sprawią, że nie będziemy musieli już 15 – 20 razy wypełniać formularzy. Zajmowało to bardzo dużo czasu i nie pozwalało na szybkie przeprowadzenie procesu rejestracji.

Dzięki nowelizacji spółka w organizacji nadal będzie mogła omijać procedurę „jednego okienka”, na „jedno okienko” obejmie także wnioski rejestracyjne składane w procedurze S24.

Wejście w życie tej nowelizacji może nam wszystkim znacznie ułatwić pracę i doprowadzić do szybszego i prostszego procesu rejestracji firmy.

Miejmy więc nadzieje, że jak najszybciej będziemy mogli korzystać z ułatwień.