Nowa czy gotowa spółka?

Podczas rozpoczynania własnej działalności niejednokrotnie pojawia się dylemat – założyć nową czy kupić gotową spółkę? Rozwiązanie tego problemu powinno być proste.

Samodzielne zakładanie spółki kontra zakup gotowej!

CZAS
Przeprowadzenie procesu rejestracji spółki jest bardzo czasochłonne. Może zająć nawet kilka tygodni. Wynika to z faktu, że trzeba samodzielnie dokonywać wszelkich procedur. Zakupując gotową spółkę nie potrzeba przejmować się jej zakładaniem. Przedsiębiorstwo to przeszło już wszystkie procedury rejestracyjne. Wystarczy sporządzić umowę zakupu oraz zaktualizować zmiany w KRS. Czas jaki trzeba na to poświęcić jest znacznie krótszy.

WYGODA
Podczas przeprowadzania rejestracji samodzielnie trzeba spełnić wiele obowiązków. Należą do nich sporządzenie umowy, zebranie niezbędnej dokumentacji oraz jej prawidłowe wypełnienie, a potem złożenie w odpowiednich instytucjach. Zakładanie spółki w ten sposób nie jest wygodne. Co innego jeżeli kupuje się gotową spółkę. Ilość związanych z tym obowiązków jest minimalna, przez co można nie tylko szybko, ale i wygodnie rozpocząć działalność gospodarczą.

KOSZTY
Nabycie gotowej spółki kosztuje trochę więcej. Oprócz opłat poniesionych podczas rejestracji podmiotu, trzeba również ponieść koszt usługi. Jednak szybsze rozpoczęcie działalności poprzez zakup gotowej spółki, pozwala zaoszczędzić na innych kosztach oraz szybciej gromadzić zyski z przedsięwzięcia.