Na czym polega atrakcyjność spółki z o.o.?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest najczęściej wybieraną formą prawną przez osoby podejmujące się prowadzenia własnej firmy. Jakie czynniki decydują o tym, że spółka z o.o. jest tak atrakcyjną formą prawną przyciągającą uwagę potencjalnych przedsiębiorców?

Pierwszym czynnikiem wpływającym na wybór jest z pewnością bezpieczeństwo prowadzenia tego rodzaju podmiotu. W przypadku problemów finansowych właściciel odpowiada wyłącznie do wysokości kapitału zakładowego.

Kolejną kwestią przyciągającą uwagę są niskie koszty prowadzenia oraz brak obowiązku płacenia ZUS. Warunkiem tutaj jest to, aby spółka była co najmniej dwuosobowa. Warto tutaj jednak wspomnieć o obowiązku prowadzenia pełnej księgowości, która często zobowiązuje do nawiązania współpracy z biurem rachunkowym.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością umożliwia dziedziczenie, czyli przejęcie podmiotu przez kogoś z rodziny w przypadku śmierci właściciela.