Lepiej spółkę kupić, czy może założyć?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością nie jest spółką, którą łatwo założyć. Wszystkie procedury są dosyć skomplikowane i wymagają poświęcenia dużej ilości czasu. Gdy jednak już spółkę założymy mamy satysfakcję, że zrobiliśmy to sami, a spółka którą posiadamy jest tylko nasza.

spółka z o.o.

Kupno spółki z ograniczoną odpowiedzialnością aktualnie jest dosyć łatwe. Na rynku pojawia się ciągle wiele ofert sprzedaży spółek. Kupno przyniesie nam wiele korzyści. Spółka którą kupujemy jest już bowiem założona i zarejestrowana w KRS. Posiada swój numer REGON oraz NIP. Nie trzeba chodzić już po urzędach i załatwiać wielu spraw. Ale przede wszystkim nie trzeba długo czekać na odpowiedź. Po zakupie spółki od razu możemy rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Nie musisz na nic czekać. Start we własny biznes jest dzięki temu o wiele lepszy, a przede wszystkim szybszy. Przy zakupie spółki z o.o. trzeba jednak bardzo uważać. Na samym początku należy sprawdzić, czy spółki, które kupujemy są czyste, czyli czy nie prowadziły żadnej działalności i nie mają wobec nikogo żadnych zadłużeń. Jest to bardzo ważne, ponieważ kupując spółkę, kupujemy ją z całym majątkiem, czyli także z długami.

Wybór należy do ciebie. Przed dokonaniem decyzji zastanów się jednak dokładnie, gdyż ten wybór może zaważyć o twojej przyszłości.