Jaka księgowość w spółce z o.o.?

Spółka z o.o. to spółka kapitałowa, posiadająca osobowość prawną. Jest ona zobowiązana do prowadzenia pełnej księgowości w firmie. Niezależnie od tego, czy jest to mała firma, czy duże przedsiębiorstwo, czy osiąga duże, czy małe przychody. Zawsze musi pełną księgowość prowadzić.

księgowość w spółce z o.o.

Pełna księgowość w spółce z o.o. sprowadza się głównie do prowadzenia ksiąg handlowych. Ten rodzaj księgowości jest znacznie trudniejszy od innych. W księgach handlowych zapisujemy wszystkie operacje finansowe, jakie miały miejsce w naszej firmie. Nie odnotowujemy jedynie przychodów i rozchodów, ale także wszystkie rozliczenia z kontrahentami. Sytuacja finansowa firmy musi być jasna i zrozumiała, by można było ocenić sytuację majątkową.

Prowadzenie ksiąg handlowych obejmuje głównie prowadzenie rejestru zakupu i sprzedaży. Należy sporządzać także deklaracje podatkowe oraz deklaracje ZUS. Na koniec każdego roku obrotowego trzeba wykonać sprawozdanie finansowe.

Pełna księgowość w spółce z o.o. to nie taka prosta sprawa. Zazwyczaj prowadząc firmę nie mamy wiele czasu i nie jesteśmy w stanie prowadzić księgowości. Nie możemy się nią zajmować dodatkowo z tego względu, że nie jest ona łatwa. Sami zazwyczaj sobie z nią nie radzimy. Dlatego przy prowadzeniu księgowości w spółce z o.o. ważne jest zatrudnienie osoby, która się nią zajmie. Może być to księgowa lub biuro rachunkowe. Wybór należy do nas.