Jak uniknąć podwójnego opodatkowania w spółce z o.o.?

Decydując się na założenie spółki z o.o. bardzo często boimy się podwójnego opodatkowania. Nasuwa się zatem pytanie jak pominąć tą niedogodność żeby prowadzenie tej spółki się opłacało?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest odrębnym bytem w związku z czym posiada swój własny numer NIP i osobny numer konta. Ze swoich przychodów musi zatem samodzielnie rozliczyć się z Urzędem Skarbowym za pomocą podatków. Z kolei, aby zysk spółki przeszedł na wspólników musi zostać im wypłacona dywidenda, od której kolejno każdy z nich musi także zapłacić podatek. I na tym właśnie polega podwójne opodatkowanie spółki z o.o..

Podatek dochodowy płaci się wyłącznie w przypadku, gdy spółka przyniosła zyski. Jeżeli spółka poniesie straty podatku nie zapłacimy w ogóle. Aby zatem ograniczyć podatki trzeba robić tak, aby kosztów było jak najwięcej.

Spółka z o.o. obowiązkowo musi posiadać Zarząd. Od wynagrodzenia dla członków zarządu nie musimy płacić składek ZUS, a jedynie podatek dochodowy. Ten z kolei może zostać zakwalifikowany do kosztów ponoszonych przez spółkę w związku z czym także pozbędziemy się podwójnego opodatkowania.