Jak kupić gotową spółkę z oo?

Jest wiele sposobów na to aby stać się posiadaczem spółki z oo. Można założyć ją w sposób tradycyjny, w sądzie lub przez Internet. Teraz jest jeszcze jedna korzystna możliwość. Można kupić gotową spółkę z oo.

Kupno spółki z o.o.

Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej firm, które oferują sprzedaż spółek z oo. Zanim to zrobią, spółkę zakładają. Zazwyczaj nie prowadzą wcześniej żadnej działalności gospodarczej, ale od razu wystawiają spółkę na sprzedaż. Gotowe spółki posiadają już swój numer REGON, NIP, są zarejestrowane w KRS i jako podatnicy VAT. Zazwyczaj posiadają także nazwę, adres i zarząd oraz wiele kodów PKD, co umożliwia nam posiadanie jakiejkolwiek działalności gospodarczej.

Zakupiona przez nas spółka z oo posiada już prawie wszystko, co jest jej potrzebne. Nie wymaga ponownej rejestracji w KRS, ani w innych urzędach. Umożliwia nam to szybkie rozpoczęcie działalności gospodarczej. Można zrobić to już 1 – 2 dni po jej zakupie. Oszczędza to znacznie nasz cenny czas.

Zakup spółki z oo to koszt rzędu kilku tysięcy. Nie jest to bardzo duża kwota i prawie w całości pokrywa się z kosztami jakie byśmy ponieśli, gdybyśmy taką spółkę zakładali. Jest to więc korzystne.

Decydując się na zakup spółki z oo, wybierajmy raczej tą czystą, która nie prowadziła działalności gospodarczej. Trzeba bowiem uważać na oszustów. Są ludzie, którzy sprzedają spółki z oo z długami. My kupując spółkę przejmujemy jej cały majątek, infrastrukturę, pracowników, no i oczywiście długi. W ten sposób narażamy się na bankructwo, wtedy kiedy nie będziemy w stanie pokryć wszystkich zobowiązań.

Jeśli już zdecydujemy kupić spółkę, która prowadziła działalność gospodarczą musimy być bardzo ostrożni. Sprzedający może nie udzielić ci wszystkich informacji o stanie finansowym spółki.

Zakup spółki z oo jest dla nas bardzo korzystnym rozwiązanie. Trzeba jednak uważać i chronić się przed oszustami.