Ile trwa założenie spółki z o.o.?

Wielu przedsiębiorców pragnie wiedzieć ile twa założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Niestety jest to pytanie, na które nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

Szacowany i przybliżony czas trwania określa się na 2-3 tygodnie w przypadku rejestracji drogą tradycyjną. Ustawowo, przewidziany jest tydzień, jednak jest to tylko pobożne życzenie ustawodawcy. Często zdarza się, że nawet te 3 tygodnie to nie jest  wystarczająco dużo czasu. Wszystko tak na prawdę zależy od pracy urzędników oraz w dużej mierze od szczęścia.

Istnieje także możliwość rejestracji spółki z ograniczoną odpowiedzialnością drogą elektroniczną. Taki proces może trwać maksymalnie do 24 godzin. Dzięki takiej możliwości można się stać właścicielem własnego przedsiębiorstwa w bardzo szybkim czasie.

Elektroniczna rejestracja niesie za sobą wiele innych korzyści, np. oszczędność pieniędzy, czy prostota procesu.

Inną opcją może okazać się możliwość zakupu gotowej spółki. Już po jednym spotkaniu można stać się właścicielem własnego przedsiębiorstwa.