Ile kosztuje kupno spółki z o.o. ?

Zakup gotowej spółki to przeważnie droższa transakcja od rejestracji nowej działalności gospodarczej. Jest to jednak nieznaczna różnica.

Zakładanie spółki z o.o. przez profesjonalną firmę kosztuje ok 2000 zł. Doliczyć do twego należy jednak dodatkowe koszty takie jak np.: wpis do KRS, ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym, koszty notarialne oraz wkład zakładowy.

Zakup gotowej spółki z o.o. to koszt ok 3000 zł. Doliczyć opcjonalnie należy koszty związane z dokonaniem zmian w KRS (dodatkowe 1000 zł). Należy jednak wziąć pod uwagę, że gotowe spółki posiadają całą wymaganą dokumentację i czekają jedynie na rozpoczęcie działalności gospodarczej. To bardzo duża oszczędność cennego czasu. Został w nich opłacony kapitał zakładowy, jednak zazwyczaj nie jest on do wykorzystania. Często opłacana jest z niego bieżąca obsługa.

Kupno spółek jest opłacalną transakcją, ponieważ kosztuje nie wiele więcej od procesu jej rejestracji, ale za to w ciągu kilku dni jest możliwe otwarcie własnej firmy.