Gotowe spółki z o.o.
Gotowa spółka na sprzedaż
Gotowa spółka

Gotowe spółki z oo są jednymi z najczęściej kupowanych spółek. Wynika to przede wszystkim z tego, że proces ich zakładania jest długi i kosztowny. Warto jest gotową już spółkę z oo zakupić. Ma ona bowiem wiele zalet.

Takie spółki z oo posiadają już swój kapitał zakładowy, pokryty przez poprzednich właścicieli tej spółki. Jest to wielka wygoda i oszczędność, ponieważ nie trzeba go wnosić drugi raz. Nie jest jednak możliwe mieć do niego pełnię dostępu, ponieważ to z niego pokrywane są koszty utrzymania takiej spółki.

Gotowe spółki z oo są już zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Posiadają własny numer REGON, NIP oraz KRS. Jest to ogromne udogodnienie dla kupującego gotową spółkę. Wiemy bowiem, że rejestracja spółki z oo nie należy do najłatwiejszych. Wymaga wypełnienia wielu potrzebnych dokumentów, złożenia ich w odpowiednim urzędzie. Kosztuje nas to wiele pracy i czasu. Kupując gotową spółkę omijamy cały ten proces.

Musimy jednak pamiętać, że konieczne jest wprowadzenie pewnych zmian w KRS. Dotyczą one przede wszystkim zmiany nazwy spółki, adresu naszej siedziby, ilości i nazwisk wspólników. Sąd na rozpatrzenie naszego wniosku ma 14 dni.

Przy zakupie gotowej spółki oszczędzamy czas, który przeznaczony byłby na załatwianie spraw w urzędach. Jednak kupując gotową spółkę, także musimy liczyć się z jakimś czasem, który musimy odczekać zanim rozpoczniemy naszą działalność. Nie możemy tego zrobić od razu, ponieważ sąd, który wprowadza nasze poprawki ma na nie 14 dni.

Kupując gotową spółkę musimy liczyć się także z pewnym ryzykiem. Najbardziej niebezpieczne są te, które już prowadziły swoją działalność gospodarczą. Są one obarczone ryzykiem zadłużenia, które my po zakupie spółki bierzemy na siebie. Warto więc przed zakupem zorientować się, czy spółka nie ma jakiś zobowiązań wobec ZUS czy US. Domagajmy się zatem notarialnego zaświadczenia, o braku takich zobowiązań.

Gotowe spółki z oo warto kupować, trzeba tylko dokładnie zapoznać się z historią takiej spółki i sprawdzić czy nie jest zadłużona.