Gotowa spółka z o.o. a koszty?

Społeczeństwo polskie staje się coraz bardziej przedsiębiorcze. Rocznie powstaje bardzo dużo nowych firm. Sprawia to, że polska gospodarka się rozwija. Jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań jest zakup gotowej spółki. Być może jest to droższe rozwiązanie, ale z pewnością pozwala na zaoszczędzeniu dużej ilości czasu, poprzez ominięcie bardzo skomplikowanych i uciążliwych formalności.Wszelka dokumentacja zostanie przygotowana przez firmę, która się tym zajmuje.

Założenie własnej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest bardzo czasochłonnym procesem. Średnio trwa on nawet do miesiąca czasu, a bywa i tak, że nawet dłużej. W odróżnieniu od zakładania własnego przedsiębiorstwa, zakup spółki z o.o. odbywa się z dnia na dzień.

Jednak co z kosztami? Wcześniej zostało już wspomnienie, że jest to operacja droższa. Średnie koszty prezentują się następująco:

→ cena gotowej spółki ok. 6 000 zł,

→ opłaty w KRS i Monitorze Gospodarczym ok. 1 000 zł,

→ usługi Kancelarii Prawnej ok. 1 000 zł,

→ opłaty notarialne 120/150 zł,

→ podatek ok. 60 zł.

Oferty  firm, które oferują nam gotowe spółki różnią się od siebie. Jedne posiadają  numery KRS, NIP, REGON, a także potwierdzenie VAT i VAT-EU. Prócz tego, został do nich wniesiony kapitał zakładowy . Do innych należy to zrobić dodatkowo.

Oczywiście należy wziąć pod uwagę, że każda firma posiada inne usługi i koszty mogą się znacząco różnić od siebie. Warto także rozważyć zakup gotowej spółki ze stażem. Niestety jest to droższa inwestycja.