Firmy rodzinne?

Firmy rodzinne są bardzo popularne na całym świecie. Odgrywają bardzo ważną rolę w gospodarce każdego kraju. W wyobrażeniach Polaków, są to małe, tradycyjne i przytulne przedsiębiorstwa. Jednak większość z nich to wielkie korporacje znane na całym świecie. Są one zróżnicowane pod każdym względem, nawet jeśli chodzi o wybór formy prawnej.

Zdecydowana większa liczba mieszkańców naszego kraju mimo tego, że często i chętnie kupuje w takiego typu sklepach, to nie jest w stanie wymienić chociaż jednego z nich. Jednymi z największych firm rodzinnych w Europie są: marka produkująca samochody Volkswagen, czy też Lidl.

Zatem wyobrażenia o małych, zaufanych firmach rodzinnych, odbiegają od rzeczywistości.

Przeprowadzono ankietę , w której zostało ukazane, że ponad połowa badanych z chęcią dokonałaby zakupu produktu, który byłby oznakowany,  że został wyprodukowany w firmie rodzinnej.

Wielu przedsiębiorców nie zdaje sobie sprawy z tego, że konsumenci patrzą przychylniejszym okiem na takie działalności, dlatego nie chwalą się swoimi korzeniami marnując przy tym swój potencjał i działając na nie korzyść dla wizerunku biznesu.