Etapy rejestracji spółki z o.o. online

Rejestracja spółki z o.o. jako jedna z nie licznych może zostać przeprowadzona za pośrednictwem Internetu. Dla przedsiębiorców jest to znacznie korzystniejsze rozwiązanie, gdyż nie muszą się osobiście udawać do notariusza ani właściwego sądu rejestrowego. Atutem tego typu rejestracji spółki z o.o. jest również mniejszy koszt założenia spółki w KRS. rejestracja spolki z o.o. online

Etapy rejestracji spółki elektronicznie nie mogą być takie same jak w przypadku tradycyjnej rejestracji, lecz są zbliżone.

Cały proces rejestracji spółki z o.o. online rozpoczyna się od założenia konta w specjalnym systemie eMS, który jest dostępny przez stronę internetową Ministerstwa Sprawiedliwości. Następnie po zalogowaniu się do tego systemu, sporządza się umowę i wnioski rejestracyjne, uzupełniając dane w przygotowanych formularzach. Następnie po ich wypełnieniu należy dokumenty wygenerować, podpisać i przesłać do KRS. Wszystko to robi się również elektronicznie.

Przed przesłaniem wniosku do KRS należy dokonać obowiązkowych opłat za wpis do Rejestru Przedsiębiorców i ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym, wynoszącą o około połowę mniej niż normalnie. Tą czynność także dokonuje się elektronicznie, jednak za pomocą innego systemu elektronicznego.

Zobacz także o czym jeszcze trzeba pamiętać zakładając spółkę z o.o. Informacje na ten temat znaleźć w tym artykule z naszego bloga.