E-podpis podczas rejestracji spółki

Jednym ze sposobów rejestracji spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest rejestracji spółki online. Pozwala to na założenie firmy bez wychodzenia z domu, co pozwala znacznie ograniczyć formalności do minimum.

Procedura rejestracji przeprowadzona jest w systemie S24, który znacznie upraszcza oraz automatyzuje proces założenia firmy.

Warto podkreślić, że rejestracja spółki przez Internet zobowiązuje do założenia oraz aktywacji kwalifikowanego podpisu elektronicznego.

Kwalifikowany podpis elektroniczny posiada taką samą moc prawną jak podpis złożony własnoręcznie przez osobę przesyłającą wniosek.

Procedura założenia firmy przez Internet:
1. Założenie konta w systemie
2. Uzupełnienie formularzy oraz wniosków rejestracyjnych
3. Wyrobienie oraz aktywacja e-podpisu
4. Podpisanie wnioski oraz przesłanie do urzędów oraz KRS
5. Złożenie pozostałych dokumentów w KRS oraz US

Założenie własnego e-podpisu potrzebnego do rejestracji spółki online warto powierzyć specjalistom, którzy przeprowadzą całą procedurę oraz wytłumaczą dokładnie jak odpowiednio posługiwać się podpisem elektronicznym. Zastosowanie e-podpisu jest szerokie oraz umożliwia załatwianie spraw drogą elektroniczną, bez wychodzenia z domu.