Dlaczego zawieszamy firmę?

Obecna sytuacja gospodarcza w Polsce nie jest zbyt optymistyczna. Zadłużenia firm stale rosną. Większość przedsiębiorców decyduje się na zawieszenie działalności.

Ze statystyk wynika, że tylko w ubiegłym roku zostało zawieszonych ponad 30 tys. firm, a liczba ciągle rośnie.  Dlaczego ?

Własne przedsiębiorstwo nie, zawsze spełnia nasze oczekiwania.  Efekty nie są takie, o jakich marzyłby sobie biznesmen. W Polskim prawie w takich sytuacjach są pewne udogodnienia.  Zamiast likwidować całkowicie firmę, można jedynie ją zawiesić tymczasowo. Głównym tego powodem jest utrata płynności finansowej. W konsekwencji idzie za tym brak opłaconych stałych kosztów, składek i podatków.

Przy takiej decyzji często brana pod uwagę jest także sezonowość biznesu i brak bieżących zleceń, dzięki którym możliwy jest zysk. Wśród innych przyczyn można wymienić między innymi: choroby, długoterminowe wyjazdy za granicę, a także inne zdarzenia losowe.