Dlaczego tak wiele osób decyduje się na kupno spółek?

Czyste spółki na sprzedaż to rozwiązanie, z którego coraz częściej korzystają osoby decydujące się na podjęcie własnej działalności. Czym różni się zakup spółki od przeprowadzenia procedury rejestracji podmiotu? W jaki sposób można zaoszczędzić czas i wejść na rynek w kilka dni?

Rejestracja spółki wymaga przygotowania odpowiednich dokumentów oraz złożenia ich we właściwych urzędach. Prawdą jest, że istnieje możliwość założenia spółki przez Internet, co znacznie ogranicza „papierologię” i pozwala w krótkim czasie podjąć działalność. Czy gotowa spółka jest korzystniejszym rozwiązaniem od rejestracji?

Kupno spółek jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które planują:
– szybko wejść na rynek (możliwość prowadzenia firmy w 1 dzień po zakupie)
– pozyskać kredyt lub dotację (spółka stażowa zwiększa szansę na pozyskanie dodatkowych środków na rozwój działalności)
– ograniczyć wizyty w urzędzie (jeżeli wybierzemy doświadczoną firmę to cała procedura zakupu przebiegnie szybko, sprawnie i bezpiecznie)

Istotne przy zakupie gotowej spółki jest fakt, aby spółka była czysta, czyli nie posiadała historii gospodarcze. To z pewnością pozwoli bezpiecznie rozpocząć prowadzenie własnego biznesu. Fakt „czystej historii gospodarczej” warto potwierdzić u notariusza.