Dlaczego kupić, a nie założyć?

Czy zakładałeś kiedyś swoją działalność gospodarczą? Wiesz jakie to trudne? A może słyszałeś jak trudno jest temu podołać? Jeżeli tak to ten artykuł jest jak najbardziej dla Ciebie!

Gotowa spółka, to nic innego niż przedsiębiorstwo, które zostało już założone. Firmy takie mogą podlegać obrotowi handlowemu czyli mogą być sprzedawane. Ten sposób rozpoczynania działalności gospodarczej, wiąże się z pewnymi opłatami. Jednak w zamian za nie, zyskuje się bardzo dużo. Co dokładnie?

Przy zakupie gotowej spółki, jedynymi obowiązkami nabywcy jest spisanie umowy, potwierdzającej zakup spółki oraz dokonanie aktualizacji danych w KRS. Całkiem inaczej jest, gdy samodzielnie zajmujemy się zakładaniem przedsiębiorstwa. Trzeba wtedy sporządzić umowę spółki, udać się do notariusza, zebrać kapitał, złożyć wniosek w sądzie i czekać na dokonanie wszelkich urzędowych procedur. Po tej analizie wysuwa się pierwszy argument, świadczący za zakupem gotowej spółki

Nabycie gotowej spółki to również spora oszczędność czasu. Wcześniejsze rozpoczęcie prowadzenia działalności gospodarczej umożliwia zmniejszenie ponoszonych na początku kosztów dzięki temu, że firma może zacząć wcześniej wykorzystywać swój potencjał i zarabiać. Gdy rejestracji działalności gospodarczej dokonuje się osobiście, trwa to zdecydowanie dłużej. Jedyne co może w przypadku niektórych spółek, spowodować skrócenie czasu to rejestracja online. Możliwość ta nie jest przeznaczona dla wszystkich form prawnych, co jest sporym utrudnieniem.

Aby jednak nie było tak kolorowo należy wspomnieć, że nie każdemu zakup gotowego przedsiębiorstwa może odpowiadać. Być może są i osoby, które mogą poczekać trochę dłużej na założenie spółki, dokładnie takiej jaką chcą. I w takim przypadku można znaleźć rozwiązanie. Wystarczy zdecydować się na zlecenie tej czynności specjalistom z tego zakresu. Jedyne co trzeba zrobić to skontaktować się z nami.

Gotowa spółka to może być coś więcej!