Dlaczego chętnie kupujemy spółkę z o.o. ?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest jedną ze spółek kapitałowych. Posiada osobowość prawną i reguluje ją Kodeks Spółek Handlowych. Za jej zobowiązania nie odpowiadają wspólnicy, tylko ona sama. Dlatego zakładając ją nic nie ryzykujemy.

Spółki z o.o. są nie tylko coraz częściej zakładane na polskim rynku, ale także kupowane. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta, ponieważ jest to bardzo korzystne. Taki proces posiada również wiele zalet.

Rejestracja takiego przedsiębiorstwa nie jest łatwa i może trwać nawet kilka tygodni.  Zakup pozwala na to, że można rozpocząć w niej prowadzenie działalności gospodarczej już 24 godziny po dokonaniu wszystkich niezbędnych formalności. Nie  trzeba czekać tak długo, jak przy tradycyjnej rejestracji.

Zakupiona gotowa spółka jest już zarejestrowana w KRS, co jest wielkim udogodnieniem. Nie trzeba wypełniać wszystkich potrzebnych wniosków i dokumentów, ponieważ zostało to zrobione już za nas wcześniej.

Bardzo ważne aby zakupu gotowej spółki dokonywać bezpiecznie. Warto sprawdzić firmę, która oferuje taką usługę. Najlepsze są także tak zwane „czyste” spółki. Oznacza to, że nie prowadziły wcześniej żadnej działalności gospodarczej, z czym wiąże się pewność o braku jej zobowiązań. Dodatkowo przy zakupie dostajemy notarialne poświadczenie o braku jej długów. W takim przypadku niczym nie ryzykujemy.

Zakup gotowej spółki jest bardzo korzystny i posiada wiele zalet. Oszczędzamy czas, który można poświęcić na dalszy rozwój naszej firmy i skupić się na zakresie jej działalności. Warto przemyśleć taką decyzję.