Czym jest outsourcing księgowy?

Na rynku funkcjonuje wiele firm i podmiotów, które oferują usługę outsourcingu księgowego. Na czym polega takie rozwiązanie i czy warto z niego skorzystać?

Outsourcing księgowy to sposób prowadzenia księgowości za pośrednictwem innej firmy. Jeżeli pracodawca nie chce zajmować się rachunkowością przedsiębiorstwa osobiście ani zatrudniać własnego księgowego, może nawiązać współpracę z odrębną firmą, której działalność polega na rozliczaniu księgowości klientów. Z usług takich korzystają duże przedsiębiorstwa, które dynamicznie się rozwijają, ale też niewielkie firmy czy drobni przedsiębiorcy.

Outsourcing księgowy niesie ze sobą wiele zalet. Pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, który trzeba byłoby poświęcić na doglądanie spraw księgowych. Dużym plusem takiego rozwiązania jest możliwość zredukowania kosztów – współpraca z biurem rachunkowym może okazać się bardziej opłacalna, niż organizowanie stanowiska dla księgowego, powierzchni do przechowywania dokumentów, czy kupno licencji dla komputerowych programów rachunkowych.

Prowadząc swoją firmę, czy to w formie spółki, czy jednoosobowej działalności, warto się zastanowić, czy skorzystanie z takich usług nie będzie korzystnym rozwiązaniem. Dzięki współpracy z biurem rachunkowym, przedsiębiorca może powierzyć specjalistom takie sprawy jak:
– prowadzenie ksiąg rachunkowych,
– obsługę kadr i płac,
– rozliczanie podatków,
– sporządzanie sprawozdań finansowych.

Dokładny zakres usług zależy oczywiście od konkretnego biura księgowego. Jeśli chcemy zadbać o prawidłowe prowadzenie firmy, to warto zapoznać się z takimi ofertami. Może się okazać, że będzie to jedna z lepszych decyzji, jakie podejmiemy dla naszego przedsiębiorstwa.