Czy można założyć spółkę bez wychodzenia z domu?

Zakup spółki jest dla przedsiębiorcy ogromnym ułatwieniem, ponieważ tym sposobem może rozpocząć prowadzenie działalności od razu po jej zakupie, niwelując przy tym swoje obowiązki formalne do minimum. Czy jednak można kupić gotową spółkę nie wychodząc nawet z domu?

Oczywiście jest to możliwe. Co więcej, jest także coraz częściej stosowane.
Po pierwsze, znajdź firmę oferująca tego typu usługi. Bardzo ważne jest by jednostka ta posiadała odpowiednie doświadczenie oraz historię swojej działalności. Firma powinna zaoferować nam także dopełnienie dalszych kwestii formalnych tj. rejestrację do VAT-u, znalezienie odpowiedniej opieki księgowej itd. Kolejnym krokiem jest ustalenie podstawowych informacji o działalności tj. jej formie, nazwie, adresie, członkach zarządu itd. Te informacje musisz przekazać firmie, która zarejestruje za Ciebie spółkę, aby mogła sporządzić należytą dokumentację.
Twoim następnym obowiązkiem będzie założenie konta eKRS na portalu S24. Zazwyczaj wykonuje to za nas firma rejestrująca, a my musimy tylko potwierdzić konto za pomocą profilu ePUAP. Ostatnie zadanie to podpisanie umowy spółki także za pomocą profilu zaufanego ePUAP. Kolejno swój podpis muszą złożyć także Twoi wspólnicy.