Czy każdą spółkę mogę założyć przez Internet?

Niestety nie. Rejestracja online przez długi czas możliwa była wyłącznie dla spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Aktualnie do spółki tej zostały dołączone także spółka jawna i spółka komandytowa. I to wyłącznie te trzy podmioty można wpisać do urzędu online, pozostałe warianty wymagają naszej wizyty w poszczególnych instytucjach.

E-rejestracja dostępna jest dzięki specjalnej platformie dostępnej na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Wykorzystuje się w niej wzorzec umowy, który jest kluczowy podczas otwierania firmy. Po wypełnieniu odpowiednich formularzy program samodzielnie generuje wnioski i wysyła je do odpowiednich urzędów.

Za pomocą wzorca uchwały można dokonać także zmian w umowie poszczególnych spółek. Koszt takiej aktywności wynosi dwieście złotych.

Aktualizacja:

Teraz każda spółka:

• cywilna
  • jawna
  • partnerska
  • komandytowa
  • z o.o.
  • akcyjna

może zostać założona przez internet.

Większość spraw związanych z rejestracją spółek, a także ich funkcjonowaniem może odbywać się elektronicznie, a nawet (jak w przypadku składania sprawozdań finansowych) jest to jedyna dopuszczalna forma.

Niedługo wśród spółek już istniejących ma pojawić się Prosta Spółka Akcyjna, która również będzie mogła być zakładana w prosty sposób – przez internet.